Prin prezenţa în Marea Neagră, Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării şi al solidarităţii, a afirmat luni, la bordul navei militare franceze „Marne”, ce se află în Portul Constanţa, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, scrie Agerpres.

„Sunt foarte fericită să fiu astăzi la bordul navei Marne. (…) Franţa şi România sunt legate printr-un parteneriat strategic, de zece ani, iar această escală marchează importanţa cooperării franco-române în domeniul apărării şi securităţii. Franţa şi România sunt state membre ale NATO şi, prin prezenţa în Marea Neagră, Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării şi solidarităţii. Această escală face parte din misiunea noastră de reasigurare (…), este o ocazie pentru noi de a face exerciţii împreună cu Forţele Navale Române pentru a asigura interoperabilitatea navelor noastre. Ca urmare a deciziilor Summitului de la Varşovia, reconfirmate prin Summitul de la Bruxelles, Franţa trimite echipaje în Marea Neagră pentru a asigura flancul sud-estic al NATO. (…) Ne-am mărit prezenţa în Marea Neagră, numărul de escale este mai mare la cererea aliaţilor noştri români pentru ca zona să rămână stabilă şi pentru a reafirma principiul libertăţii de navigaţie conform convenţiei de la Montreux”, a spus Michele Ramis, într-o conferinţă de presă. 

Comandantul navei „Marne”, Pierre Genefri, a menţionat că prin escala navei franceze la Constanţa a fost creată ocazia ca militarii francezi să participe la exerciţii împreună cei ai Marinei Române.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, nava franceză de comandament şi aprovizionare „FS Marne” face o scală de patru zile, în perioada 21-24 iulie, în Portul Constanţa. Nava a participat la exerciţiul BREEZE 18, organizat de Forţele Navale ale Bulgariei şi a executat o manevră de reaprovizionare pe mare împreună cu Fregata „Regele Ferdinand”, aceasta fiind prima manevră de transfer combustibil AVCAT (pentru elicopterul Puma Naval) realizată în Marea Neagră cu o navă a Forţelor Navale Române. Realizarea transferului de motorină şi de combustibil AVCAT pe mare între cele două nave militare a avut la bază procedurile standard NATO de operare pentru aceste situaţii şi s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă, demonstrând încă o dată profesionalismul ridicat al militarilor din Forţele Navale şi operabilitatea acestora cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

În timpul escalei de la Constanţa, o delegaţie militară franceză se va întâlni cu reprezentanţii conducerii Statului Major al Forţelor Navale, ocazie cu care vor fi discutate aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor militare româno-franceze prin participarea la diferite exerciţii în Marea Neagră.

Total
4
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.